Anda nampak tak perbezaan di dalam gambar ni di atas?

Yang sebelah kiri tu, adalah salur pernafasan orang yang sihat/normal. Yang sebelah kanan pula adalah salur pernafasan orang yang kurang bernasib baik – pengidap asma.

Keadaan yang sebelah kanan tu selalu terjadi semasa serangan asma berlaku. Nampak tak cecair berwarna kuning tu? Kalau nak tahu, itulah namanya mukus, yang dikeluarkan semasa serangan tu. Mukus ni pun salah satu yang menyebabkan salur tersumbat juga.

Kalau anda perasan, dinding salur tu asalnya nipis je, tapi semasa serangan berlaku, terus jadi tebal. Daripada luas, kini dah jadi sempit.

Inilah gambaran mudah tentang perubahan salur pernafasan semasa serangan asma.

Kredit : MHAMSB

Beli di FACEBOOK

Beli Minyak Herba Asmak Sekarang, Whatsapp 019-7194049

atau beli di FB Page, tekan butang 'Send Message' untuk PM
Beli di FACEBOOK